"אמא, תקני לי", "אני חייב את זה!", "לכל החברים יש כזה"... כל הורה נתקל באמירות כאלה, לא פעם בליווי בכי או צעקות מביכות. כולנו מתלבטים האם להיענות לדרישות או לעמוד על שלנו. הקניית הרגלים נכונים היום תאפשר לילדים שלנו לנהל את הכסף שלהם בתבונה בעתיד. תרגול מגיל צעיר, גם בסכומים קטנים, יעזור לילדיכם ללמוד איך להתנהל נכון באופן עצמאי ויפחית עימותים גם בהמשך


בעזרת מיזם "האוצר שלי" של משרד האוצר, למדנו כיצד לגשת לנושא הכלכלי בשיחות עם הילדים וכיצד לחנך לאחריות כלכלית ולהתנהלות פיננסית נכונה. אז באיזה גיל צריך בעצם להתחיל? מגיל קטן מאוד. גם ילדים צעירים מאוד מפצירים בהוריהם "תקנו לי!" ומקבלים כתשובה "זה יקר מדי" או "אין לי כסף". לכן, עדיף להתחיל לחנך את הילדים כבר בגיל מוקדם להתנהלות כלכלית עצמאית ואחראית. אנחנו משקיעים מאמצים רבים לחנך את ילדינו לשמירה על ניקיון ולזהירות בדרכים. הגיע הזמן להוסיף לרשימת המיומנויות שאנו מקנים להם גם התנהלות כלכלית עצמאית ואחראית. 

הורים רבים נמנעים מלדבר עם הילדים על כסף, מחשש שעיסוק בנושא זה יהפוך את ילדיהם לחומרניים ומחשש לגרום להם דאגות ותחושת מחסור. בפועל, חינוך לאחריות כלכלית יקנה לילד כלים נחוצים להמשך חייו ויסייע בהקניית ערכים חשובים כמו ערך הכסף והעבודה, דחיית סיפוקים ושמחה בחלקו. חשבו, אם רק מישהו היה מלמד אתכם בגיל צעיר איך נכון להתנהל עם הכסף שלכם...

לילדים יש יכולת לפתח מיומנויות פיננסיות מגוונות, בהתאם לגילם. ילדים מסוגלים לדחות סיפוקים מידיים ולהבין את התועלת שבחיסכון, גם אם אינם יודעים לבצע חישובים מספריים. הם יכולים לקחת חלק בפעולות פשוטות כמו השוואת מחירים. ולא פחות חשוב, ילדים מסוגלים (ובמידה רבה אף צריכים) להתמודד עם גבולות שאנו המבוגרים מציבים להם, גם לגבי קניית מוצרים שהם מאוד רוצים. לכן, אל תחששו – פשוט התחילו ללמד את ילדיכם מהי התנהלות כלכלית נבונה. התחילו בתרגול עם סכומים מצומצמים, והעלו את הסכום ככל שהילד מתבגר.

למרות שהכסף הוא חלק בלתי נפרד מהיומיום שלנו, הורים רבים נתקלים בקושי לשוחח עם ילדם על כסף ולהנחות אותו להתנהלות כלכלית נבונה. אך אין לנו ברירה: הורים שלא מתייחסים לכסף באופן ישיר ומודע, נאלצים להתמודד עם התוצאות של התנהלות כלכלית לא אחראית ולא עצמאית של הילד, גם בהמשך כאדם בוגר. כמו בכל תחום אחר, גם בתחום זה חשוב להציב גבולות ברורים לילדכם, להתעקש ולא להיכנע, גם אם הילד מבקש ובוכה.

כיצד עושים זאת נכון?

נצלו התרחשות יומיומית, כמו קניה בסופרמרקט או ידיעה בחדשות, כהזדמנות לפתוח שיחה בנושא. מחלוקת בין רצונו של הילד לצרכי המשפחה או יכולתה הכלכלית היא הזדמנות לדיון פתוח בנושא סדרי עדיפויות, התחשבות ותכנון כלכלי לעתיד. שתפו את ילדכם במטרות החיסכון וסדרי העדיפויות של המשפחה. ניתן לרתום אותו למאמץ משפחתי לחסוך ולהבטיח לו בתמורה חלק מהסכום שנחסך עבור מטרה שתסכמו מראש. למדו את ילדיכם שכסף וקניות אינם מדד לאהבה ואינם קונים אהבה, קבלה וסיפוק. חשוב שתיתנו לילדכם דוגמא אישית להתנהלות כלכלית נבונה. אבל, אינכם חייבים להציג בפני ילדכם התנהלות כלכלית מושלמת. ספרו לו על מצבים בהם חוויתם קושי וכיצד התגברתם ושיפרתם את התנהלותכם לאורך זמן, בהתאם לגיל הילד וליכולתו להבין.

אין צורך לשתף ילדים צעירים בפרטים המלאים לגבי המצב הכלכלי שלכם – כמה אתם מרוויחים ומה המצב בחשבון הבנק – כדי לא לעורר אצלו דאגות וחששות מוגזמים. אבל אתם יכולים בכל זאת לעמוד על כך שאינכם מסכימים לכל הוצאה שהוא מבקש. אל תאפשרו מניפולציות בהחלטות בין שני ההורים. גבשו מדיניות אחידה בקשר לבקשות ילדכם בנוגע לכסף ותמכו בהחלטות ההורה השני. עזרו לו להתמודד עם לחצים חברתיים המנוגדים לסדרי העדיפויות והערכים של משפחתכם.