הורים רבים נוטים לחשוב כי אין חשיבות מיוחדת בעידוד פעילות גופנית לילדים משום שהם ממילא מתרוצצים במהלך היום, אולם מחקרים מוצאים כי לפעילות גופנית מסודרת ומאורגנת בקרב ילדים ישנה השפעה מכרעת וחשיבות עליונה להפחתת מחלות, חרדה ולחץ וגם מניעת השמנה קיצונית. באדיבות משרד החינוך אנו מגישים לכם המלצות ורעיונות כיצד נכון להתמודד עם ילד המסרב לבצע פעילות גופנית 


פעילות גופנית מונעת מחלות, מפחיתה דיכאון, חרדה ולחץ ומשפרת את הדימוי העצמי ואת הביטחון העצמי ומסייעת לשמור על משקל תקין. בדף זה תמצאו המלצות על פעילות גופנית לילדים והמלצות לפיתוח הרגלים לשמירה על אורח חיים בריא.

היתרונות של פעילות גופנית ידועים לכול – היא מונעת מחלות כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מונעת השמנת-יתר, מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס ולסרטן השד, מפחיתה דיכאון, חרדה ולחץ ומשפרת את הדימוי העצמי ואת הביטחון העצמי ומסייעת לשמור על משקל תקין.

המלצות על פעילות גופנית לילדים

המלצות ארגון הבריאות העולמי קובעות כי לילדים ולבני נוער מומלצת פעילות גופנית בעצימות בינונית או נמרצת למשך 60 דקות בכל יום. מומלץ לבצע פעילות גופנית בעצימות בינונית, כגון הליכה בקצב מהיר, או פעילות גופנית בעצימות גבוהה, כגון ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או פעילות אירובית. אפשר גם לשלב בין שני סוגי הפעילות. נוסף על פעילות גופנית אירובית, מומלץ לבצע פעילויות לחיזוק הכוח ולבניית סיבולת של שרירי הגוף. 

הקשר בין חוסר פעילות גופנית להשמנה

מחקרים שונים מצביעים על קשר בין חוסר פעילות גופנית ובין עלייה במקרי ההשמנה הקיצונית ומספר חולי הסוכרת בקרב בני נוער. לדברי פרופ' ארדון רובינשטיין, יושב ראש האגודה לסוכרת בישראל, בני הנוער "משחקים שעות מול המחשב, מחוברים תמידית לטלפון הסלולרי, ואנו רואים את התוצאה על פני השטח. חלה עלייה משמעותית במקרי ההשמנה הקיצונית של הדור הצעיר, והמרחק למחלת הסוכרת מתקצר." 

(בוידאו: חשיבות פעילות גופנית לילדים ובני נוער. מגיש: ד"ר גל דובנוב-רז.
צולם והופק עבור מרכז המידע "הלב שלי  - להורים וילדים" של האיגוד הקרדיולוגי בישראל)

המלצות לפיתוח הרגלים לשמירה על אורח חיים בריא

במשרד החינוך רואים חשיבות רבה בשמירה על אורח חיים פעיל גם מחוץ למסגרת בית הספר ומטפחים הרגלים בריאים ובהם אכילה בריאה, תנועה, חיוניות ואנרגטיות ושיפור איכות החיים. גם אם ילדכם הוא סרבן כושר ידוע, בעזרת שינויים קלים תוכלו לפתח אצלו הרגלים שיעודדו אותו לשמור על אורח חיים בריא וחיוני. להלן מספר המלצות:

  • תנו דוגמה אישית. אם תקפידו על אורח חיים ספורטיבי במשפחה, הוא יחלחל גם אל אורח החיים של ילדיכם.

  • הגבילו את מספר שעות המסכים של ילדיכם במשך היום.

  • הראו להם שגם בזמן צפייה בטלוויזיה אפשר לבצע תרגילי ספורט פשוטים או מתיחות.

  • העדיפו תמיד לעלות עם ילדיכם במדרגות ולא במעלית.

  • בגיל המתאים התירו לילדכם להגיע ברגל או באופניים לבית הספר, לחוגים, לחברים ולמקומות מפגש.

  • רשמו את ילדכם לחוג ספורט שהוא אוהב – ריקוד, התעמלות קרקע, גלגיליות, כדורגל, אמנות לחימה או כל ספורט אחר.

  • אחר הצהריים עודדו את ילדכם לצאת לפעילות עצמאית מחוץ לבית – לשחק עם חברים בכדור, לשחות בבריכה, לרכוב על אופניים, לצאת לטייל, לרקוד ועוד.

  • אם אתם אוהבים בעלי חיים, אמצו כלב ושתפו את ילדכם בתורניות הטיולים.

  • נסו להפוך את הפעילות לחוויה של זמן איכות.

  • בגיל המתאים תנו לילדכם לעזור לכם במטלות הבית.

  • אם ילדכם נוהג לנסוע באוטובוס, הרגילו אותו לרדת תחנה או שתיים לפני התחנה הקבועה וללכת מרחק מסוים עד הבית.

  • כשאתם מתכננים חופשה, העדיפו לשלב בה פעילויות כמו טיולים בטבע.