חבר הכנסת אחמד טיבי הוא הפוליטיקאי הערבי הוותיק הפופולרי ביותר ונהנה גם מתמיכת חלק מהמגזר היהודי בישראל ומיחס אוהד מהתקשורת הישראלית. הוא ידוע ביכולותיו הורבליות, במקצועו כרופא וגם – בתמיכה חוזרת ונשנית במחבלים


יהונתן אברהמי

אחמד טיבי הינו הילד השני מבין שבעה אחים ואחיות. הוא נולד בטייבה להוריו כאמל והייפא וסיים את לימודי הרפואה שלו בהצטיינות באוניברסיטה העברית בירושלים ועבד בבית החולים "הדסה" בעיר. נסיבות עזיבתו את בית החולים אינן ברורות, ויש מי שטוען כי מדובר בתוצאה של תקרית בה הטיח את התיק שלו במאבטח בכניסה לבית החולים וגרם לפציעה מדממת בראשו. ככל הנראה, בעקבות תקרית זו פוטר טיבי מבית החולים באופן מידי.

עוד בשלב בו היה סטודנט באוניברסיטה החל טיבי לקחת חלק בפעילות פוליטית שנויה במחלוקת. הוא נפגש עם יאסר ערפאת כמה פעמים בתוניס בשעה שמפגשים אלה היו אסורים על פי החוק בישראל. הוא נחקר מספר פעמים במשטרה ואף נעצר, אך לא הוגש נגדו כתב אישום. לאחר החתימה על הסכם אוסלו, מינה אותו ערפאת ליועצו לענייני ישראל. כשממשלת ישראל קיימה משא ומתן עם הרשות הפלסטינית ב"פסגת וואי פלנטיישן", שימש טיבי כדובר המשלחת הפלסטינית מרמאללה.

בנאומו בעצרת מיוחדת לציון 42 שנים להקמת ארגון הטרור הפת"ח, אמר טיבי "ברכותי לאנשי הפת"ח שמקרבם נפלו השאהידים הראשונים ונעצרו האסירים הראשונים". תקופה קצרה לאחר מכן, הוא השתתף בכנס הוקרה למחבלים הכלואים בישראל שנערך במרוקו. בחודש מרץ 2012 הטילה עליו עדת האתיקה של הכנסת "נזיפה חמורה" בשל נאומו ב"יום השאהיד הפלסטיני" ברמאללה, שם אמר: "אין ערך נעלה יותר מאשר השאהדה. השאהיד הוא אשר פורץ את הדרך ומשרטט בדמו את הדרך לחירות ולשחרור". והוסיף: "ברכות לאלפי השאהידים במולדת ובניכר וברכות לשאהידים שלנו ושלהם בקו הירוק. אלה שהכובש רצה שיכנו אותם מחבלים, בעוד שאנחנו אומרים כי אין דבר נעלה יותר מאלו שמתו למען המולדת."

טיבי סיפק לאורך השנים אמירות קיצוניות ביותר. בין השאר, הוא מרבה לכנות את ההתנחלויות כ"סרטן" וכ"גוש סרטני שיש להסיר אותו". כשהוא נשאל על זהותו, השיב כי הוא רואה את עצמו כערבי פלסטיני עם אזרחות ישראלית. הוא הביע כמה וכמה פעמים התנגדות להגדרת מדינת ישראל כמדינה יהודית. בעימות שהתקיים בינו לבין חה"כ לשעבר אריה אלדד, טען טיבי כי "אין דבר כזה ארץ ישראל". בנוסף, טיבי נוהג להשוות בין הקמת מדינת ישראל אותה הוא מכנה כאסון – "נכבה", לבין שואת יהודי אירופה, באומרו: "יש מכחישי נכבה, ויש מכחישי שואה".

טיבי תומך בביטול מגילת העצמאות, ומציג לבטל גם את חוק הדגל וההמנון המבטאים לטענתו מעמד מיוחד לרוב היהודי במדינה. את חיסולו של הארכי מחבל ומייסד החמאס אחמד יאסין הוא כינה כ"פשע מלחמה". בחודש ספטמבר 2013 טען טיבי כי שטח מסגד אל-אקצה (הר הבית) שייך למוסלמים בלבד ו"ליהודים אין זכות לטמא אותו". בראיון אחר טען כי "הכיבוש הישראלי של ירושלים יסתיים כמו הכיבוש הצלבני והבריטי". בראיון לעיתונאי עמית סגל, הכחיש טיבי את עצם קיומו של בית המקדש בעבר בהר הבית.

במהלך מבצעי צה"ל ברצועת עזה, "עמוד ענן", "צוק איתן" ו"עופרת יצוקה", טען טיבי כי ישראל מבצעת טבח בחפים מפשע, טיהור אתני ורוצחת בכוונה תחילה נשים וילדים חפים מפשע בעזה. במהלך השנים נהג טיבי לבקר בבתי הכלא מחבלים רוצחים רבים. הוא משתתף קבוע בהפגנות לטובת המחבלים הכלואים, ופועל לטובת שיפור תנאיהם בכלא. למרות כל זאת טיבי מקבל בתקשורת הישראלית יחס מכבד ולרוב לא נשאל שאלות קשות במיוחד על עמדותיו ועל יחסו האוהד למחבלים שרצחו אזרחים ישראלים וחיילי צה"ל. פעם אחר פעם בית המשפט העליון מאפשר לאחמד טיבי לכהן בכנסת ישראל, חרף עמדותיו ונאומיו בעד מחבלים ונראה כי מבלי שייעשה שינוי במסגרת תיקון לחוק יסוד הכנסת, עובדה זו לא תשתנה.