אם בעבר שלטו בישראל ארגוני הפשיעה של משפחות רוזנשטיין, אבוטבול ואברג'יל, כיום מפת הפשיעה המאורגנת בישראל השתנתה. סקרנו את המסמכים שסיפקו בשנים האחרונות משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר על מנת לגבש תמונה מדויקת ככל האפשר של ארגוני הפשיעה החזקים ביותר בישראל


הכנסות ארגוני הפשיעה מוערכות בלמעלה מ-50 מליארד שקלים בשנה. תחומי העיסוק העיקריים שלהם הם גביית חובות, גביית דמי חסות ("פרוטקשן"), הלוואות בשוק האפור, הימורים בלתי חוקיים, ניהול בתי בושת וכמובן גם סחר בסמים. בנוסף לכך, מתעסקים ארגוני הפשיעה בהברחות כספים, שליטה בשוק חלפנות הכספים והלבנת הונם באמצעות חברות קש ושימוש בחשבוניות פיקטיביות.

מפת הפשיעה המאורגנת בישראל הייתה בעבר מרוכזת במספר "משפחות פשע" כמו משפחות אברג'יל, אבוטבול, אלפרון ורוזנשטיין. בשלב מסוים, ובהתאם לחיסולים שהתרחשו בישראל ולכליאתם של ראשי ארגוני הפשע במסגרת הפרשה הידועה כ"פרשת 512", החלו לצמוח ארגוני פשיעה שהיו קטנים יותר בעבר, כמו משפחות שירזי, דומרני, מולנר וכהן. בשנים האחרונות התחזקו גם משפחות הררי, אוחנה ומשפחת קדושים.

בשנת 2018 פרסמה העיתונאית עדי מאירי ב"קשת" מסמך שניפקה המשטרה ובו כלולים שבעת ארגוני הפשיעה החזקים ביותר. בראש הרשימה ניצב ארגונם של האחים מילאד וחוסאם ג'רושי, לאחר מכן מוקם ארגונו של יצחק אברג'יל שהוחזר לרצות את עונשו בישראל. הארגון הבא הוא של עמיר מולנר, לאחר מכן, ארגונם של משפחת מוסלי, ארגון משפחת כראג'ה, ארגון משפחת חרירי וארגונם של משפחת אבו לטיף. ארגונם של משפחות של אבוטבול, שירזי ודומרני נעדר מהרשימה.


בנוסף למסמך המשטרה, גם שירות בתי הסוהר סיפק מסמך של ארגוני הפשיעה החזקים ביותר בבתי הכלא. בראש הרשימה ניצב ארגוני של אמיר מולנר ואחריו ארגוני הפשיעה של משפחת מוסלי, ג'רושי, חרירי, זגורי, ארגונו של יצחק אברג'יל, ארגונו של עודה כותייר, הארגון של משפחת אבו לטיף וארגונו של שלום דומרני. ארגונים נוספים שנחשבים אף הם למסוכנים בבתי הכלא, אך ברמה פחותה יותר הם הארגונים של שורפי, חאמד, אבוטבול ואוחנה.

בשנת 2019, סיפקה המשטרה מסמך נוסף הנותן התייחסות מיוחדת לארגוני הפשיעה הערבים. בראש הרשימה ניצב הארגון של משפחת חרירי ואחריו ארגון אבו לטיף, עראר, כראג'ה וג'רושי. אחרי הארגונים הללו מוקמו ברשימה כנופיית אבו אל-קיעאן ואל-ערייש. על פי ממצאי המשטרה, בשנים האחרונות חלה מגמה של התחזקות ארגוני הפשיעה הערבים בפרט של חרירי, אבו לטיף ועראר. ארגונים אלה פועלים בתחומי הלבנת הון, גביית דמי חסות, סחר באמל"ח וסחר בסמים.

למרות כל אלה חשוב להדגיש כי מפת הפשיעה הינה מאוד דינמית ומורכבת. במקרים רבים ארגוני הפשיעה מקיימים שיתופי פעולה ביניהם נגד יריבים מתחרים כך שכוחם המצטבר גדול יותר. השינויים הדרמטיים במפת הפשיעה גם קשורים באופן ישיר לחיסולים בעולם התחתון. לעתים די בחיסול אחד של דמות מרכזית בעולם הפשיעה על מנת לשנות את יחסי הכוחות בין הארגונים. כך למשל, לאחר חיסולו של העבריין בן סוטחי בחודש יולי 2019 במקסיקו, צפו במשטרה כי הדבר ישפיע על מפת הפשיעה הארצית.