לרגל חג הפורים התש"פ - 2020: חמש נקודות מעניינות על חג הפורים וסיפור מגילת אסתר 

1. 

סיפור המגילה - גזירת המן ונס פורים, על-פי מסורת ישראל, התרחש בשנים ג'תד-ג'תה, כלומר 355-356 שנים לפני הספירה. מדובר בתקופת-הביניים בין שבין חורבן בית ראשון לבניית בית המקדש השני. באותם ימים, הסמכות היהודית העליונה היתה 'כנסת הגדולה', הסנהדרין (על שמה נקראת גם הכנסת שבירושלים כיום. מרדכי היהודי היה אחד מחברי הסנהדרין. והיה מה שמכונה היום "עסקן פוליטי" (במובן הטוב!) יש הטוענים כי מרדכי אף היה מבין שרי החצר של מלכות פרס ומדי והיה "יושב בשער המלך".

2. התכנון המרושע - לא בכדי חג הפורים נוסף לרשימה המצומצמת מאוד של חגי ישראל. סיפור הנס היה מאורע היסטורי יוצא דופן, גם כשאנו בוחנים את הדברים כיום במרחק הזמן. המן הרשע תכנן לבצע מעין שואה על העם היהודי, לרצוח את כולם נפש ואף לבזוז את רכושם. הפסוק המתייחס לתכנון האיום הזה במגילת אסתר: "ונשלוח ספרים ביד הרצים אל כל מדינות המלך, להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים, מנער ועד זקן טף ונשים ביום אחד, בשלושה-עשר לחודש שנים עשר הוא חודש אדר, ושללם לבוז". 

3. סיפור הנס - אשתו של המלך, אסתר המלכה, הזמינה אותו ואת המן למסיבה קטנה. במהלך המסיבה ביקש המלך לדעת מה הביא את אסתר לקיים את המסיבה, ובאהבתו אליה הבטיח לה עד חצי המלכות. בשלב זה גילתה אסתר בפני המלך את סודה כי היא למעשה בת לעם היהודי, וכי על-פי הגזירה "נמכרנו אני ועמי להשמיד להרוג ולאבד". מיד חזר בו המלך מהגזירה אשר גזר, "ונהפוך הוא אשר ישלטו היהודים המה בשונאיהם". את המן ובניו תלו על העץ, ומרדכי היהודי, שהיה מנהיגו הרוחני של העם באותה תקופה, נתמנה למשנה למלך אחשורוש. 

4. החגיגות - מאז ועד היום העם היהודי חוגג את ימי הפורים "לעשות אותם ימי משתה ושמחה ומשלוח מנות איש לרעהו ומתנות לאביונים". מאחר ובפורים היה נס הצלתו הפיזית של עם ישראל, תוקנו המצוות של אכילת, שתייה, משלוח מנות, שהם ביטויים חומריים, האומרים כאילו: הרינו קיימים, אוכלים, שותים ושמחים. או במילים אחרות, חשבתם להרוג אותנו? פחחחח. לא הצלחתם! :) 

5. באחת משיחותיו ציין הרבי מלובאוויטש כי לחג הפורים מעלה מיוחדת משום שהנס אשר אירע בו, אירע בדרך הטבע. אסתר נעשית מלכה, מרדכי יושב בשער המלך וכו'. הנסים ה'מלובשים' בדרכי הטבע מקורם באור נעלה ביותר, שאינו יכול לבוא לידי גילוי, ולכן הוא מוסתר בתוך לבושי הטבע. נס המלובש בטבע מלמד אותנו, שההנהגה הניסית מלמעלה אינה מוגבלת להופיע דווקא בדרך על-טבעית, אלא הארה זו יכולה להופיע ולהתלבש גם בתוך חוקי הטבע, בתוך ההנהגה הטבעית היום-יומית.