מתלבטים מה ללמוד? אתם לא לבד. למעט קבוצה קטנה של אנשים (מעצבנים, הא?) שיודעים בדיוק מה הם רוצים ללמוד כבר מגיל קטן, רוב הסטודנטים בישראל מגלים כי הם התלבטו עד שקיבלו את ההחלטה. אז איך הם החליטו בסופו של דבר ולפי איזה שיקולים? מה עושים במקרה בו אף תחום לימוד אינו מעניין אותנו באופן משמעותי לעומת יתר המקצועות? אנחנו ננסה לעשות לכם סדר בראש. מדריך למתלבטים: שלב אחר שלב. 


תואר ראשון או תעודה מקצועית? 

בשלב ראשון בדרך לקבלת החלטה, עליכם להבין האם אתם מעוניינים ללמוד לתואר ראשון או ללמוד במסלול לקבלת תעודה מקצועית. ההבדל בין שתי האפשרויות גדול מאוד, ואם עניתם לעצמכם על השאלה הזו אתם כבר יכולים לסמן וי על שלב משמעותי בדרך. בעוד שלימודים לתואר ראשון נמשכים בין שלוש לארבע שנות לימוד, הלימודים במסלולי התעודה המקצועיים קצרים בהרבה ולרוב מסתכמים ב10-12 חודשים בלבד. אם אתם כן מעוניינים בלימודים באקדמיה אבל לא רוצים לבזבז את זמנכם עד שתגיעו להחלטה לגבי תחום הלימודים, גם לימודי תעודה של שנה בתחום שמדבר אליכם יכולים להיות פתרון שיקנה לכם עוד שנה אחת לחשוב על עתידכם האקדמי, מבלי לחוש שאתם מבזבזים את הזמן בהתלבטות חסרת תכלית. 

בנוסף לכך, אם בסופו של יום תלמדו באקדמיה תחום המתקשר עם לימודי התעודה שבחרתם, תוכלו ליהנות משילוב נהדר בין התעודה לתואר, שילוב שיכול להועיל לכם מאוד במציאת עבודה טובה בהמשך. אם בחרתם באפשרות של לימודי תעודה, בדקו היטב מה ערכה של התעודה בשוק כיוון שאין דומה תעודה פנימית מטעם מכללה פרטית למכללה המשתייכת ומוכרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה. כמו כן, אין דומה תעודה מטעם מכללה לתעודה מטעם תאגיד רשמי בישראל כמו משרד העבודה והשירותים החברתיים, משרד האוצר או משרד הבריאות. 

החלטתי שאני מעוניין בתואר, איך ממשיכים מכאן? 

בהנחה שאין תחום עניין שמושך אתכם במיוחד כרגע (אחרת, אנו מניחים שלא הייתה לכם כאן דילמה) הצעד הבא מבחינתכם צריך להיות למידה של אפשרויות תחומי הלימוד. כן! איך אתם אמורים לקבל החלטה מבלי ללמוד ולדעת מה האפשרויות העומדות על הפרק? אין סיבה שתקבלו החלטה כל כך גורלית בחייכם על סמך תחושה בלבד. ברשת ניתן למצוא מידע מקיף על כל אחד מהתחומים הנלמדים כיום לתואר ראשון במוסדות האקדמאים. כנסו ותלמדו את האפשרויות שלפניכם, וקחו בחשבון כמובן את עניין תנאי הקבלה. במידה ולמקצוע מסוים נדרשים תנאי קבלה בהם אתם לא עומדים, תצטרכו לשפר את ציונכם בבגרות או במבחן הפסיכומטרי. 

למדתי את האפשרויות ואני עדיין בדילמה, מה עושים? 

אם למדתם היטב את האפשרויות ועדיין אתם מתלבטים, זה בסדר גמור ולגיטימי לחלוטין. אחת האפשרויות שיש לכם היא להיכנס לאתרים של מוסדות הלימוד הרלוונטיים ולברר מתי מתקיים יום פתוח. במהלך היום הפתוח נסו לקבל כמה שיותר מידע על המוסד ועל תחומי הלימוד ביניהם אתם מתלבטים. שינו לב כי בשנים האחרונות חלק מהמוסדות מנצלים את היום הפתוח על מנת לשדר אווירה מהנה, הכוללת מוזיקה ואוכל טעים, הופעות וכל מיני גימיקים קורצים וכל זאת על מנת למשוך את המועמדים הפוטנציאלים דווקא אליהם. נסו לסנן את "רעשי הרקע" הללו והתרכזו במה שחשוב לכם באמת וזה לקבל כמה שיותר מידע כדי להכריע בהתלבטות. 

את השאלות החשובות באמת ככל הנראה תצטרכו לשאול בעצמכם. הנה כמה שאלות שכדאי לכם לשאול ביום הפתוח: כמה תלמידים יש בכיתה? מאיזה רקע הגיעו המרצים? מה היתרון הגדול בלימוד התחום הרלוונטי דווקא שם ולא במוסד לימודים מתחרה? מה גובה שכר הלימוד? האם יש מלגות רלוונטיות עבורכם? מה הם לוחות הזמנים במסלולי הלימוד? לימודי בוקר או ערב? האם יש תארי המשך באותו מוסד או בכלל? חשוב מאוד לנצל את ההזדמנות כדי לעיין בתכנית הלימודים עצמה. 

כבר הלכתי ליום פתוח ואני עדיין בהתלבטות, יש לי עוד תקווה? 

בהחלט! יש כאלה שיכולים לראות בהתלבטות שלכם כהססנות, אבל אנחנו רואים זאת כשיקול דעת מחושב וזה דווקא מעיד על תכונות אופי חשובות. אבל בסוף צריך להחליט. ההמלצה שלנו היא להיעזר במי שכבר עברו את התהליך. נאמר "אין חכם כבעל הניסיון" אז כדאי שתבדקו עם סטודנטים משנים ב' וג' תשאלו אותם כל מה שעל לבכם. איך חווית הלימודים? האם הם רואים עצמם עוסקים במקצוע הקשור לתחום הלימוד הזה לאחר סיום הלימודים? האם הם נהנים ללמוד? האם הם מרוצים מהמוסד האקדמי? עד כמה הלימודים קשים להם? עד כמה הם חשים עומס? באמצעות בירור מעמיק עם כמה סטודנטים כאלה, תוכלו לקבל תמונת מצב ברורה יותר על תחום הלימוד. 

חקרתי ברשת, הלכתי ליום פתוח והתייעצתי, אך לא הגעתי להחלטה. איך ממשיכים? 

אל ייאוש! יכול מאוד להיות שההתלבטות שלכם היא בין שתי אפשרויות טובות וההכרעה תיפול בסוף גם על תחושת בטן. זה גם בסדר. לא את הכל ניתן לחזות ולצפות מראש על סמך נתונים. מה שכן אפשר לדעת, לפחות כרגע, זה את מפת הביקושים לעבודות בתחומים השונים. אם השיקול הכלכלי הוא קריטי עבורכם, כדאי לבחון את מפת הביקושים בישראל ולבדוק האם אחת מבין האפשרויות שאתם מתלבטים בעניינן נמצאת ברשימה. לפי נתוני הלשכה במרכזית לסטטיסטיקה, המקצועות המבוקשים ביותר הם מקצועות ההנדסה, הוראה וחינוך, מכירות, שוק ההון, מקצועות המחשב, אדמיניסטרציה, ורפואה. בנוסף לכך, תוכלו לברר בחיפוש פשוט ברשת, מהו השכר הממוצע בעבודות השונות.

ואם נותרתי עם ההתלבטות?

נראה כי הדבר הנכון עבורכם הוא לגשת לייעוץ ואבחון מקצועי שיעזור לכם לבחור את מסלול הלימודים הנכון עבורכם. במסגרת אבחון מקצועי ייבדקו מה הנטיות התעסוקתיות שלכם, מה הם הכישורים ותחומי העניין שלכם, ומה הן נקודות החזקה והחולשה שלכם. כמו כן, ינסו לבחון  מה מקור ההתלבטות האמיתי שלכם. לא תמיד אנחנו מתלבטים בגלל הסיבות שאנחנו מספרים לעצמנו. לעתים הסיבות הן אחרות ואת זה ניתן לברר רק בתהליך מקצועי בחברה המתמחה בנושא. בסופו של דבר, בסיום תהליך הכולל מספר פגישות, תוכלו לקבל תשובות ברורות יותר לגבי מידת ההתאמה שלכם לתחומי הלימוד בעניינם אתם מתחבטים בצירוף חוות דעת שתשיב לכם באיזה תחום אתם צפויים להצלחה המעשית הגדולה ביותר.