בשעה טובה נרשמתם ללימודים ואתם מתחילים את שנתכם הראשונה באקדמיה. רצינו לתת לכם כמה טיפים ועצות שיכולים להקל עליכם את התקופה הזו, שתהיה מאתגרת עבורכם ורצופה קשיים ומהמורות. כך תצלחו את תקופת הלימודים ותגיעו להישגים. 


1. השקיעו זמן ומאמץ, והגיעו לשיעורים 

כן, אנחנו יודעים שזה נשמע יותר כמו המלצה מאמא, אבל אין דרך מגניבה להצליח בלימודים בלי להגיע ולהיות נוכח, ולהשקיע, וללמוד. בכל שנה יש את אלה שחושבים שהם יכולים גם בלי. בלי להגיע ללימודים, בלי להשקיע. ובכן, הם לא. הם לא מצליחים לשרוד את התואר ונושרים ממנו במוקדם או במאוחר. אם אתם מתייחסים לעצמכם ברצינות, התייחסו כך גם ללימודים שלכם. ותזכרו: ה'מאגניבים' בסוף מרוויחים פחות. 

2.  אין חכם כבעל הניסיון

היעזרו בחברים שעברו את המסלול שלכם בשנים קודמות. הם יכולים לספר ולחדש לכם הרבה, הן על מה שצפוי לכם בהמשך. הם יוכלו לייעץ לכם במה להשקיע ובמה פחות, איזה מרצה ממש מתוק ומאיזה מרצה דווקא כדאי לברוח רחוק. בנוסף, הם גם יוכלו לספק לכם סיכומים שיעזרו לכם. גם אם אתם 'סוליסטים' ונדמה לכם שאתם יודעים לעשות הכל לבד, תנשמו רגע עמוק. לא בושה לקבל עזרה ממי שהתנסה לפניכם.  

3. ארגנו ונהלו את הזמן שלכם 

הדרך היחידה להספיק לעמוד בכל הדרישות, המטלות, העבודות והמבחנים, היא לנהל ולתכנן מראש את הזמן שלכם. אל תשאירו שום דבר ליד המקרה. אל תשקרו לעצמכם ש"בסוף זה יסתדר". אתם מוכרחים לנהל את הזמן ולקבוע לעצמכם לוח זמנים. אם תיתקלו בקושי זמני בהמשך, תוכלו להרשות לעצמכם לחרוג מלוח הזמנים שקבעתם. זה בסדר וזה לגיטימי. אך התנהלות ללא לוח זמנים מוגדר, תביא אתכם לקטסטרופה ידועה מראש. 

4. צרו קבוצת למידה 

כבר בתחילת הדרך נסו לגבש לכם קבוצת חברים ללמידה משותפת. ללמוד לבד זה מבאס וגם פחות יעיל. אל תחפשו בהכרח את מי שהייתם יוצאים איתו לבר או למסיבה, אלא את האנשים שיכולים להשלים אתכם ולהשקיע מעצמם למען שאר הקבוצה. 

5. מצאו אוזן קשבת 

אל תהססו לשתף חבר או בן משפחה באתגרים שלפניכם. אל תחשבו פעמיים לפני שאתם פורקים את הקושי שלכם. כדי להצליח בלימודים אתם זקוקים למישהו שיקשיב לכם, שישמע כמה קשה לכם ויעודד אתכם. זה אמנם פחות נכון לגבי שגרת הלימודים, אבל חכו שתגיעו לתקופות המבחנים ותבינו יותר את העצה הזאת. 

6. נטרלו "רעשי רקע" 

לפעמים יש מסביבנו את ה'נשמות הטובות' שדואגות לעדכן אותנו כמה שאנחנו לא מסוגלים, וכמה שזה מיותר, וחבל על הזמן... אל תאפשרו לקולות האלה לחדור אליכם. האמינו בעצמכם! אתם יודעים בדיוק מה אתם עושים. יש לכם מטרה ואין לכם שום סיבה להתעכב על "רעשי רקע" מזיקים שכאלה. אם מדובר בחברים טובים, כדאי שתבקשו מהם מפורשות שלא לדבר אליכם באופן הזה. 

 7. ותרו על האלכוהול והמריחואנה

מעבר לנזקים הבריאותיים שבצריכת אלכוהול ומריחואנה, צריכה מוגברת שלהם בזמן הלימודים יכולה לפגוע באופן ממשי בסיכויים שלכם להצליח. אנחנו לא מדברים נגד שתייה מידתית ואחראית בסוף השבוע, אלא נגד צריכה מופרזת של אלכוהול ומריחואנה בזמן הלימודים. אנחנו יודעים שאתם לא רוצים להרגיש "סאחים", אבל מוטב סאחי עם תואר, מסטלן נטול השכלה ומובטל. זכרו זאת.

 8. תנשמו עמוק, אתם בני אדם

סביר להניח שלא תמיד תוכלו לעמוד במאה אחוז מהמטלות. הגיוני שלא תקבלו ציון 100 בכל המבחנים. יכול להיות שתהיה עבודה שלא תספיקו להגיש בזמן, למרות המאמצים שלכם. אל תקחו את זה קשה מידי. אתם בני אדם. יש מועדי ב'. זה בסדר גם להיכשל לפעמים. מה שחשוב זה להשיג את המטרה הסופית, אז אל תכנסו לחרדות מיותרות בגלל קושי זמני. 

9. העניקו לעצמכם פרסים 

עמדתם ביעדים? הצלחתם לסיים בהצלחה עוד סמסטר? פנקו את עצמכם בפרס, כי מגיע לכם! צאו לארוחה זוגית מפנקת, אפילו לסוף שבוע בצימר או במלון. אתם יכולים להיות גאים בעצמכם כי אתם עובדים קשה ולכן גם רואים תוצאות יפות. אל תהססו לפנק את עצמכם על כל הצלחה משמעותית. זה יעודד אתכם להמשיך ולהצליח גם בהמשך. 

10. למדו בשעות הפוריות 

לכל אחד מאיתנו יש שעות פוריות במהלך היום. ישנם כאלה שלומדים בצורה המיטבית בלילה ולעומתם ישנם דווקא שקולטים את החומר בקלות רבה דווקא מיד לאחר שקמים בבוקר. תשאלו את עצמכם, לאחר תהליך ניסוי וטעייה, מה הן השעות הפוריות שלכם ובהמשך, נסו ללמוד דווקא בשעות הללו. זה ישתלם לכם.

11. הטלפון שלכם הוא השטן 

כולנו אוהבים את הטלפון שלנו, דרכו אנחנו משוחחים עם החברים והמשפחה, צופים בסרטים וסדרות, משחקים, מצטלמים ומעלים לאינסטגרם. אתם חייבים להבין שכדי להצליח בלימודים, עליכם להיות בעלי יכולת לשים את הטלפון בצד, לפחות במצב "שקט", אם לא לכבותו לגמרי. האפליקציות האהובות עליכם יישארו שם גם אחרי מרתון הלמידה. מבטיחים לכם.  

12.נסו לשמור על תזונה נכונה 

שמירה על תזונה נכונה יכולה להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון בלימודים. כן, עד כדי כך. אתם מכירים את עצמכם ואת הגוף שלכם. אם אתם יודעים שאחרי ארוחה כבדה יש לכם נטייה להירדם, ותרו על ארוחה כזאת לפני ובמהלך הלימודים. מצד שני, אל תתפתו לאכול רק חטיפים ושתייה מתוקה. סטודנטים רבים מסתפקים בכך בגלל אילוצי זמן ולא מבינים כי עשוי להיות לכך מחיר בריאותי, החל מהשמנת יתר, ועד לבעיות רפואיות של ממש. בכל הקשור לתזונה, ההמלצה שלנו היא להתייעץ עם תזונאי מוסמך. במקביל, נסו לשלב עם שגרת הלימודים גם פעילות גופנית. 

13. רכשו מחשב, ותרו על טאבלט 

אתם הולכים להקליד לא מעט בתקופה הקרובה. הדבר האחרון שאתם צריכים זה להתמודד עם מקלדת קטנה שאתם לא מורגלים לעבודה מסיבית איתה. מחשב נייד איכותי הוא הפתרון שלכם, לצד זאת, אין סיבה להיכנס להוצאה כספית מיותרת ולרכוש מחשב יוקרתי. אתם כנראה תזדקקו לכסף הזה בהמשך. אם אתם לא לומדים באחד ממקצועות הגרפיקה והעיצוב, מחשב נייד בעלות של 3500 ש"ח יספיק לכם בוודאות. 

14. אתם לא לבד 

תמיד יש לכם עם מי להתייעץ בנושאים מקצועיים. אל תשברו את הראש בניסיון להגיע לפתרון בעיות לבדכם. בכל מוסד אקדמי יש גם נציגים מטעם המוסד שזו תפקידם, כמו דיקן הסטודנטים,  וגם את אגודת הסטודנטים שאמורה לסייע לכם בפתרון בעיות שונות. אתם הולכים להכיר חברים חדשים ובדרך כלל הבעיות שלכם תהיינה גם הבעיות שלהם. שוחחו עימם ופתרו את הדברים ביחד.

15. פנו לקבלת סיוע נפשי 

במהלך תקופת הלימודים סטודנטים רבים חשים קושי נפשי, בדידות, ולעתים אף מצוקה נפשית של ממש. סטודנטים אחרים נוטים להיכנס לדיכאונות ואחרים נמצאים במצבי סטרס מורכבים. אם אתם מרגישים קושי נפשי, אל תהססו לפנות לקבלת עזרה מקצועית! אין סיבה שתסבלו. כדאי שתביטו סביבכם ונסו לסייע למי שנראה במצוקה. במקרה הצורך, יעצו לו לפנות לקבלת עזרה מקצועית. 


והעיקר - לא לפחד כלל.